Обережно — ботулізм!
Плануєте пікнік чи відпочинок на природі? Будьте обачними з домашніми паштетами, ковбасами, в’яленою рибою. В Україні зростає кількість випадків підозри на ботулізм — більшість із них пов’язана із вживанням м’ясних виробів й риби, виготовлених в домашніх умовах.
В Україні з початку 2025 року з підозрою на ботулізм до медзакладів звернулося 26 людей (з них в 1 людини діагноз не підтвердився). Усі отримують необхідну медичну допомогу.
Із потеплінням кількість випадків хвороби зростає: лише у квітні з підозрою на ботулізм зафіксували 15 випадків.
У всіх областях України наявні запаси протиботулінічної сироватки, однак найкраща профілактика — це обережність і поінформованість.
Ботулізм — смертельно небезпечне харчове отруєння, викликане токсином, що утворюється в продуктах, виготовлених з порушенням технологій. Найчастіше — у домашніх м’ясних та овочевих консервах, в’яленій або копченій рибі, паштетах і ковбасах.
Симптоми ботулізму розвиваються протягом 12–36 годин після зараження:
• м’язова слабкість, утруднене дихання
• сильно виражена сухість у роті
• погіршення зору (“туман” або “сітка” перед очима, двоїння)
Щоб уникнути ботулізму:
• не вживайте домашні м’ясні консерви, рибу, паштети
• купуйте лише сертифіковані продукти
• зберігайте та перевозьте м’ясо, ковбасу, паштет і рибу в холодильнику
У разі симптомів — негайно зверніться до лікаря.
Поділіться цим дописом — це може врятувати життя!